Americký šálek kávy je poloprázdný 2.část
25.3.2013 23:44

Tak je to i v oblasti nápojů,"nikdy zde nebyl tak velký výběr nápojů a nápojů s tak vysokým obsahem kofeinu" říká Agata Kaczanowska. Analytik kávového průmyslu z IBISWorld nicméně předpovídá že 11 biliónvý Americký business, vzroste o 3,1% v příštích 5 letech. Ačkoliv kávové vedení a investoři mají dobrý důvod být optimističtí při pohledu na bohatství kavy, historie poukazuje na to, jak se muže vkus měnit. V roce 1956 byl kávový průmysl také velmi sebejistý vůči hrozbě, kterou představovala Cola,říka Pendergrast.Ve zmíněném roce se napřiklad Arthur Ransohoff, tehdejší předseda National Coffee Association chlubil, že káva byla na této zemi mnohem dřive než jakákoliv Cola cola.
Nealkoholické nápoje pronikli na trh k mladé a nové generaci jako nápoje energie, mládí a vitality. Když si Coke v roce 1956 najala jako propagátora tehdejšího popového zpěváka Eddieho Fischera,obchodnice Juddy Gregg kávový průmysl vyzvala k následování tohoto kroku, prohlásila:" Výrobce kávy, který se rozhodne využít stejné techniky využití osobnosti a najme si služby napřiklad Elvise Presleyho by si mohl dosáhnot zvláštního úspěchu". Představte si že by Elvis v té době pil šalek jedné kávy v televizi. Pendergrast říká že, " průmysl nekouše, a zatímco spotřeba bublinkového nápoje Coca Coly se v příštích 10 letech čtyřnásobně zvedla, spotřeba kávy upadala.
Ve snaze nalezení důvodu poklesu pití kávy v 70 letech, vydala zpráva USDA prohlášení ve kterém došla k zavěru, že důvody poklesu mohou být dva. Jako první možný důvod uvedla změnu životního stylu:" životní styl se velmi zrychlil a lidé často jedí často jen studená jídla a rychlá jídla narozdíl od kompletí snídaně a jiných jídel u kterých se káva konzumuje."I když je káva nabízena při dokončení každého z kulinářských zážitků je v této době pravděpodobnější, že si lidé dají k jídlu spíše lahev s vodou, než-li kávu řika nyní Sicher.
Druhým tehdejším důvodem byla podle USDA chuť."Kvůli snižování nákladů na výrobu kávy, začali výrobci kávu znehodnocovat vyšším poměrem zrn Robusta, které byly mnohem více hořké než favorizované odrůdy Arabica. Viz spotřeba kávy v letech 1946-76. Kávě také v té nepomohlo to, že v té době se na ní dívalo jako na "jed", zatímco energetické nápoje byly podávány, véřte nebo ne, jako lék. Tehdejší výzkumy říkaly, že pití kávy je příčinou mnoha onemocnění, zakrslého vzrůstu a dalších vad.
V posledních letech však došlo v této oblasti k obratu o 180 stupňů.Pití energetických perlivých nápojů je v dnešní době uváděno jako přícina obezity, zatímco káva je dnes brána jako všeobecný lék, snižující riziko srdečních onemocnění, rakoviny, Alzheimerovi nebo Parkinsonovi nemoci. Další podporu získala káva díky federální zprávě, krerá nedávno spojila pití energetickych nápojů se zvýšenou návštěností na pohotovostech.
Pokračování příště
P. Kliment, eAkcie.cz